

Discover more from Haberler @Payko
En Büyük Startupları Doğuran Faktörler (veya Zenginlik Nasıl İnşa Edilir)
Yatırım yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli faktör daha...
Nasıl un alıp satarak sıfırdan zengin olamazsanız bazı startuplar da sizi zengin etmeyecek özelliklere sahip.
Un, petrol gibi zamanının teknolojisi olan ürünler artık commodity(emtia) olmuş durumda. Yani artık ayağa düşmüş durumdalar. Kar marjları çok düşük ve rekabet çok yüksek. Artık oturmuş piyasalar bunlar.
Yeni oyunculara açık değiller ve inovasyon artık o piyasalarda durma noktasına gelmiş. O nedenle disruptive(yıkıcı) değişiklikler olamıyor. Böyle büyük kaymalar olmadan da para kazanmak da imkansızlaşıyor.
Neyden çok para kazanabilirsiniz?
Yeni bir teknoloji ortaya çıkmıştır ve bu artık eskiden mümkün olmayan şeyleri mümkün kılmaktadır. Bu trene atlayabilirsiniz. Örnek ChatGPT (ve onun API'ını kullanarak geliştirilen uygulamalar), Akıllı Telefonlar(ve bu platformlar üzerinde geliştirilen uygulamalar - mesela Uber eğer GPS teknolojisi telefonlarda olmasaydı olmazdı.)
Yasalar değişmiştir ve yeni büyük fırsatlar doğurmuştur. Örneğin Amerika'da eskiden illegal olan bazı maddelerin satılması ve kullanılması eyaletler seviyesinde yasallaştı ve bu alanlarda çok şirket türedi. Şu anda da yasallaşma aşamasında olan maddeler var ve bunları kullanarak tedavi yöntemleri üretiliyor - doktor kontrolünde bu maddelerin kullanılması esnasında ilgili tedaviye destek olmak için yapay zeka ile müzik üreten bir şirkete yatırım yaptım.
Toplumsal bir değişim olmuştur - kolektif bilincimizde bir sismik kayma meydana gelmiştir ve önceden kabul edilemez şeyler artık kabul edilebilir hatta istenir olmuştur. Örneğin eskiden en büyük buluşlar Orta Doğu'dan çıkmaktayken daha sonra batıya kaymıştır bu. Neden İran'dan dünya çapında buluşlar çıkmıyor ve ordaki en zekileri bile dünya çapında fark yaratan buluş ve şirketlerle duyulmuyorlar? Çünkü toplumsal baskı, sorgulamamaya ve risk almamaya yönelen bir toplumsal bulut altında yaşıyor orada en zekiler en çalışkanlar. Şirket kurmak delilik olarak görülüyorsa ve 'icat çıkartma başımıza' diye deyişler varsa bir toplumda; orda yenilik zordur. Statüyü korumaya yönelik bakış açıları yıkıcı yaratıcılıkla zıttır ve bu iki güç birbirine baskın gelmeye çalışır. Eğer fikirler piyasası varsa, en güzel fikirler açık açık tartışılabiliyorsa ve yukarı yükselebiliyorlarsa o toplumda inovasyondan söz edilebilir. Bu tip kaymalar uzun vadede oluyor ama kısa vadede de olan değişimler şirket doğurabiliyor. Mesela internetten insanlarla tanışmak artık riskli ve delice görülmüyor(bunu da internete gerçek kimliğimizi getirmemizi sağlayan Zuckerberg sayesinde edindik). Bu sayede insanlar Tinder gibi uygulamalar geliştirebiliyor ve oradan buluşup evlenebiliyor(tabii hala biraz riskli - ama internetten tanışıp evlenen insanların oranı tüm evliliklerin %39'unu geçmiş durumda. Yanlış hatırlamıyorsam %50'yi de geçmiş durumda - ama teyit edemedim bu bilgiyi)
İşte para teknolojinin en uç noktalarında, insanlıkta ve toplumlarda aşırı kaymalara neden olan şeyler sayesinde kazanılıyor. Ya bu kaymaları oluşturmak gerekiyor ya da anında tepki verip kaymaların sonuçlarını avantaja çevirmek gerekiyor. Genelde bu ikinciyi yapabilen şirketler yıllardır sanki bir değişim zaten olacakmış gibi çalışan şirketler oluyor. Gerçekten bu kayma gerçekleştiğinde bu kaymanın oluşturduğu âni fırsatı değerlendirmek için kusursuz konumlanmış oluyor bu şirketler. Tabii bu kaymaları önceden kestirmek ya çok çok zor ya da imkansız - bu nedenle de bu şirketlerin bu kaymalar olacakmış gibi hazırlandıklarını îma ettiğim anlamı çıkmasın. Siz potansiyel vaadeden acısıyla tatlısıyla katlanabileceğiniz alanlarda teknolojinin uç noktalarında çalışırsanız bir kariyer boyunca böyle bir akımın parçası olmak için 5-6 kere deneme şansı elde edersiniz.
Gerisi de şansa kalmış :)
Yeni dersimiz https://angel.business’ta yayında! Buradan müfredatı inceleyebilirsiniz:
Tamamlayanlara sertifika verilecektir.