

Discover more from Haberler @Payko
Melek Yatırımcılık 102: Değişmeyen Gerçekler
Melek yatırımcılığı daha iyi anlayalım - nedir, ne değildir. Melek Yatırım 101 dersinin devamı niteliğinde.
Melek yatırımcılık doğası gereği diğer yatırım türlerine göre daha çok kazandırıyor.
Bunun nedeni bankadan kredi çekemeyecek şirketlere yatırım yapıyorsunuz ve bu şirketler sizden daha yüksek 'faizle' para almayı kabul etmek durumundalar. Çünkü başka seçenekleri yok.
Melek yatırımcılıkta melek kelimesi geçse de aslında riskli şirketlere yüksek faizle para verilmesi gibi bir durum söz konusu.
Tabii, alan razı veren razı o nedenle buna çok takılmamak lazım.
Sadece ekonomik olarak arkada yatan sebep bu; melek yatırımcılık bundan dolayı çok kazandırıyor.
Tabii melek yatırımcılık riskli bir yatırım türü.
Eğer 3 şirkete melek yatırımcılık yapacaksanız Büyük Sayılar Yasası devreye girmiyor ve 3'te 3 batma olasılığını göze almış oluyorsunuz.
Riski azaltmanın yöntemleri mevcut.
Daha ileri seviye şirketlere, traction sonrası şirketlere yatırım yapabilirsiniz örneğin.
Ya da portföyünüzü birbiriyle alakası pek olmayan şirketlerden oluşturabilirsiniz.
Ve bu şekilde 10'larca hatta 50'den fazla şirkete bölebilirsiniz yatırımlarınızı.
(Büyük portföylerin mantıksız derecede mantıklı olmasını açıklayan bu yazı çok değerli bir kaynak bu konuda: https://medium.com/unreasonable-effectiveness/rational-venture-investors-should-have-bigger-portfolios-c9ea2ff4589)
Melek yatırımcılık uzun vadeli bir yatırım şeklidir.
Paranızı istediğiniz zaman çekemezsiniz.
Yıllarca kilitli kalırsınız yatırımınızda.
Bu 2 sene de olabilir 12 sene de. Örnekleri mevcut.
Yalnız genelde 5-7 sene olarak söylenir bu süreç.
Çok erken seviyede yatırımların 10-12 sene bekletmesi de normal karşılanıyor.
Özellikle paranın artık özel şirketlerde kazanıldığından bahsetmiştim.
Borsaya açılan şirketler halka artık eskisi gibi çok para kazandırmıyor.
Bu nedenle özel şirketlere yatırım yapmak bence kaçınılmaz.
Ve yıllarca çıkamamak avantaj olarak bile görülebilir; çünkü rasyonel yatırımcı parasını 1 senede 3'e katladığında çıkmak ister. Ama kilitli kalırsanız her sene 3'e katlamaya devam etmek 'zorunda' kalabilirsiniz :)
Daha erken seviye yatırımlar yaptığımızda aldığımız risk daha yüksek olduğu için piyasa bizi daha çok ödüllendiriyor ve daha yüksek kazançlar sağlayabiliyoruz.
Tabii unutmamalı; her erken seviye şirket aynı değil ve takım, piyasa, ürün çok önemli, farklılık yaratan faktörler oluyor.
Facebook ilk kurulduğunda ilk 100 kişinin çok çok zeki ve çalışkan olması şirketin çok değerli bir momentum yakalamasına sebep oldu ve diğer gelenler arasından da en iyileri çekip alabildiler. En iyiler de onlarla çalışmak istiyordu çünkü takım zaten çok iyiydi :) ürün de çok hızlı bir momentum yakalamıştı ve piyasada üst limit yok gibiydi; gökyüzü tek limitti.
Tabii burada bahsedilmesi gereken şey; bu tip şirketlere sen ben gibi ölümlü insanlar kolay kolay giremiyor.
Mesela WhatsApp Sequoia Capital'dan yatırım aldığında bunu gizli olarak yaptı çünkü Facebook gibi rakip şirketlerin kendilerinin ne kadar hızlı büyüdüğünü ve 'ne işler karıştırdığını' bilmesini istemediler. Kader bu iki şirketi birleştirdi -belki de WhatsApp'ın bu temkinli davranışı sayesinde-, ama buradan alınacak ders en iyi yatırımlardaki gizlilik gereksinimi; bu nedenle de çok kapalı ağlar içinde dönmeleri.
Özellikle paya dayalı kitle fonlama platformlarının dezavantajı şirketlerin tüm bilgilerini hem halka hem de rakip şirketlere; hatta potansiyel girişimcilere açıklamak durumunda kalmaları.
Hal böyleyken, bu tip yatırımlara çıkan şirketlere çaresiz gözüyle bakılıyor ve profesyonel yatırımcılar da bunlardan uzak durmak isteyebiliyor.
Bu durum; bu şirketleri eğer halka yüksek fiyattan hisse satamayacaklarsa profesyonel yatırımcılardan almaya yönlendiriyor. Ya profesyonel yatırımcıdan yatırım alamayan şirketler; ya da halka yüksek fiyattan hisse satmayı hedefleyen şirketler PDKF platformlarında yayınlanıyor.
Bunun istisnası; kendi etrafında bir komünite oluşturmak amacında olan şirketler. Mesela Gumroad, Republic'te yatırıma çıktığında kişi başı maksimum yatırım miktarını da düşük tutarak olabildiğince çok ortağa ulaşmaya çalıştı. Ve 24 saat içerisinde 5 milyon dolar topladılar(yasal üst limit).
Gumroad bir içerik üreticisi platformu; yani dijital içerik üreticilerinin para kazanmasını sağlayan bir platform.
Bu nedenle bir buzz oluşturmaya çalıştılar etraflarında ve çok da iyi bir pazarlama stratejisi oldu kendileri için.
Paydaşlar çoğaldıkça şirket için çabalayan insan sayısı da arttı. Hem içerik üreticilerinin önüne düşmüş oldular, hem de onları ortak yaparak çifte bir teşvik oluşturmuş oldular Gumroad'da satış yapmaları için.
Melek Yatırımcılık 102: Değişmeyen Gerçekler
Şuna ne diyorsunuz hocam: https://twitter.com/mattwensing/status/1604506391074725889